.

Er zijn een heleboel gewone boeren en wij zijn er één van

2023-11-27

FAMILIE HOLTHUIS UIT BIDDINGHUIZEN

Jurgen Holthuis

Er zijn een heleboel gewone boeren en wij zijn er één van. Daarmee begint Holthuis senior meteen om maar niet de indruk te wekken dat ze bijzonder zijn. En toch ervaren wij dat van Nedato anders, juist de verhalen van de “gewone” mensen maken het mooi.

De ouders van Holthuis senior zijn zogenaamde polderpioniers, gekomen uit de provincie Groningen, uit de buurt van Appingedam. In het begin in Kampen, daar stond het kantoor van domeinen, en hebben ze de NOP mee ingericht. Vanaf 1943 in Emmeloord en wegens uitbreiding van de gemeente Emmeloord zijn ze in 1968 op de huidige bedrijfslocatie in Biddinghuizen gekomen. In het begin, vertelt Holthuis senior, was het oorlogstijd en gingen mijn ouders op de fiets vanuit Groningen naar Kampen, een lange dag fietsen (121 km!). De eerste jaren in de polders, de oorlogsjaren, waren erg bijzonder. Er is zelfs een razzia bij mijn ouders thuis geweest, waarbij het huis werd doorzocht en mijn vader onder de vloer verstopt zat.

In de beginjaren in Biddinghuizen waren we pootgoedtelers. In 1983 zijn we consumptieaardappelen gaan telen, omdat mijn vader 65 werd en er een medewerker moest komen. We hebben het bedrijf toen anders ingericht. Eerst teelden we voor Poland, daarna voor de ZPC, vanaf 1983 voor Agrico en vanaf 2010 voor Nedato. Toen Agrico in 2009 stopte met de teelt van consumptieaardappelen zijn wij bij Nedato gekomen. Eind jaren ‘90 vond ik het al jammer dat Agrico en Nedato niet tot een samenwerking kon komen en zodoende was de keus in 2010 niet moeilijk. De eerste jaren met Hans Geerdink, een ouwe rot in het vak met een no-nonsense mentaliteit en de afgelopen jaren met Jan den Boer. We zijn tevreden over Nedato; vooral over de teeltbegeleiding zijn we erg te spreken. De bemestingsadviezen en “uurtje schuurtje” vinden wij een grote toegevoegde waarde hebben. Daarnaast overziet Nedato de hele markt en is de betalingszekerheid bij jullie prima. Jullie staan dicht bij de boer, ga zo door!

Wij hebben een traditioneel bouwplan en telen 23 hectare aardappelen. Het bedrijf heeft goede bewaaraardappelen. We zitten op jonge zeeklei, gelukkig wel met 6% kalk, dat maakt de grond goed bewerkbaar. De aardappelen worden aardig lang bewaard; de Innovators tot maart/april, de rest wat langer. Jurgen Holthuis en Holthuis senior telen frietaardappelen en zijn daarnaast ook lid van Stichting Veldleeuwerik. Wij vinden dat heel leuk en een uitdaging om continue bezig te zijn je bedrijf te verduurzamen. Dit zijn nuttige bijeenkomsten en je wordt gestimuleerd om er actief mee bezig te zijn.

Jurgen heeft in Wageningen Landbouwtechniek gestudeerd en vindt het een uitdaging om nieuwe technieken toe te passen op bestaande apparaten. Een voorbeeld daarvan is de sectorbediening op de pneumatische kunstmeststrooier die niet meer werkte. Deze heeft hij met nieuwe technologie weer gemaakt. Naast zijn bedrijf heeft Jurgen ook nog een drukke baan. Hij werkt bij een bedrijf dat op kleine schaal procesapparatuur op het gebied van verhitting (pasteurisatie en sterilisatie) en carbonisatie maakt voor de levensmiddelenindustrie. Het is op kleine schaal maar ze bedienen alle grote merken zoals PepsiCo en Coca Cola. Jurgen kan zijn baan, door de hulp van zijn vader, prima combineren met het bedrijf. Als er daarnaast nog wat tijd over is, vindt hij het leuk om te fietsen. Jurgen heeft een jong gezin, 2 kinderen van 5 en 3, een dochter en een zoon. De laatste jaren wordt het steeds drukker dus de tijd om te fietsen wordt steeds minder, verteld hij lachend. Holthuis senior is sinds vorig jaar begonnen met een Citroen ID uit 1968 en stopt daar de nodige uurtjes in. Hij vindt het heel leuk om met deze dingen bezig te zijn.

Wat betreft de toekomst zijn beide mannen positief. We hebben veel plezier in ons vak en de consumptie van frietaardappelen neemt toe. Wij kunnen ze goed telen en bewaren en door de manier waarop Nedato ze vermarkt hebben wij er het volste vertrouwen in.

Ik, de reporter dus, zie de bevlogenheid en creativiteit van beide heren tijdens het gesprek en vraag me af wat nou een gewone en wat een bijzondere boer is...

Voordelen van een lidmaatschap

  • Financieel sterk, dus betalingszekerheid
  • Marktkracht door gebundeld aanbieden
  • Eerlijke en gelijkwaardige tarrering
  • Minimaal marktconforme prijsvorming
  • Belangenbehartiging in de sector

Sluit je aan bij Nedato

Stuur een bericht en we nemen contact met je op.